Ensimmäiset paljasjalkakengät – näin siirryt turvallisesti uusiin askeliin

Yhä useampi tietää mitkä paljasjalkakengät ovat ja yhä useampi on kiinnostunut panostamaan jalkojen hyvinvointiin niiden avulla. Oli kyseessä aikuisen tai lapsen jalat – ennen kuin hyppäät mukaan paljasjalkakenkien maailmaan, on kenkien käyttöönotossa kuitenkin huomioitava muutama seikka. Näin siirtyminen tavallisista kengistä onnistuu mahdollisimman turvallisesti ja miellyttävästi. 

Paljasjalkakenkien hyvät puolet 

Paljasjalkakengät on suunniteltu jalkaterän luonnollista liikettä ja toimintaa silmällä pitäen. Niiden ohut ja joustava pohja sekä leveä lestiosa antavat jaloille mahdollisuuden toimia kuten ne on luonnostaan tarkoitettu. Muotoilu on suunniteltu siten, että kenkien käyttö vahvistaa jalkaterän lihaksia, parantaa tasapainoa ja edistää luonnollista askellusta. 

Huomioitavaa ensimmäisten paljasjalkakenkien hankinnassa 

Paljasjalkakenkien, kuten muidenkin kenkien, valinnassa on hyvä pitää mielessä nämä muutamat vinkit:  

  • Valitse oikea koko ja lesti 
    Paljasjalkakengät ovat usein leveälestisiä, mutta on silti tärkeää varmistaa, että kengät istuvat mukavasti ilman, että varpaat puristuvat. Jätä tarpeeksi tilaa varpaiden luonnolliselle levittäytymiselle askeltaessa. 

  • Kiinnitys ja materiaali 
    Hyvä kiinnitys, kuten nauhat tai tarrat, auttaa pitämään kengät paikallaan. Kiinnityksen on oltava riittävän napakka, jotta kenkä ei pääse “hölskymään” liikkeessä. Materiaalin valinta riippuu omista mieltymyksistäsi ja käyttötarkoituksesta – esimerkiksi nahka on kestävä ja hengittävä vaihtoehto, kun taas synteettiset materiaalit voivat tarjota keveyttä ja helppoa puhdistettavuutta. 

Aloita maltilla – siirtymävaiheessa huomioitavat asiat 

Tavallisista kengistä siirtyminen paljasjalkakenkiin kannattaa tehdä maltilla. Ohutpohjaiset kengät antavat jaloillesi aivan uudenlaisen tuntuman alustaan. Aloita niiden käyttö ensin lyhyemmillä matkoilla, jotta jalkasi ehtivät sopeutua kenkiin. Voit käyttää aluksi paljasjalkakenkiä päivittäisillä kauppareissuilla tai kevyillä kävelylenkeillä. Asteittainen siirtyminen uusiin kenkiin voi vähentää mahdollisia kipuja tai ärsytyksiä, joita voi syntyä, jos siirtyminen tapahtuu liian nopeasti. 

  1. Harjoita jalkojen lihaksia 
    Aloita vahvistamalla jalkaterän ja nilkan lihaksia esimerkiksi tasapainoharjoituksilla ja varvaskävelyllä. Vahvat jalat kestävät paremmin uutta askellustyyliä. 

  1. Pidennä käyttöaikaa asteittain 
    Ensimmäisinä viikkoina käytä paljasjalkakenkiä vain lyhyillä matkoilla. Kun jalkasi tottuvat, voit lisätä käyttöaikaa ja -matkaa hiljalleen. 

  1. Kuuntele kehoasi 
    On normaalia, että siirtymävaiheessa tuntuu lihasväsymystä tai pieniä kolotuksia. Jos kuitenkin koet voimakasta kipua, pidä taukoa ja anna jaloille aikaa palautua. 

Pikkuhiljaa paljasjalkakengät ovat osa arkeasi 

Kun siirtymävaihe on onnistuneesti ohi, paljasjalkakengät voivat tarjota mukavuutta ja vapautta liikkumiseen niin arkikäytössä kuin urheilussa. Ne voivat myös auttaa sinua ymmärtämään omaa kehoasi paremmin ja edistää luonnollista liikkumista. Myös lapsille suositellaan paljasjalkakenkiä heti ensikengiksi. Näin jalat saavat liikkumavapauden jo ensimmäisistä askeleista lähtien. 

Olit sitten paljasjalkakenkiä lapsellesi tai itsellesi – ensiaskeleet on hyvä ottaa rauhassa, jotta matka kohti terveempiä jalkoja on mukavampi!